Představujeme: Ostaš

Stolová hora Ostaš je turisticky vyhledávanou oblastí, kde se kromě lezení s lanem od roku 1985 začalo také boulderovat. Postupně se bouldering rozvinul kolem celé stolové hory a dnes zde můžete najít cca 200 kamenů v celkem 6 oblastech.

Boulderová oblast je vhodná na léto i na jaro/podzim. Zatímco v létě oceníte kameny schované v lese (v podstatě celý sektor Pod Okrajovkami, dále pak např. Bludný balvan), na jaře a na podzim se více leze v sektoru Okolo Paseky a Pod Meteorologickou, který rychleji vysychá. Ať už sem vyrazíte kdykoliv, myslete na to, že se jedná o pískovec (byť pevný) a není dovoleno lézt na něm když je mokrý.

Příjezd a ubytování

Na Ostaš se dá pohodlně dojet autem a s trochu chutě do dobrodružství také vlakem a autobusem. Auto je možné zaparkovat přímo u osady Ostaš, kde je placené parkoviště, hospoda a kemp s chatičkami. Ten bývá v létě beznadějně plný, máme ale super zkušenost s penzionem Selský Dvůr, který je hned ve vedlejším Pěkově.

TOP 5 boulderů

aneb čistě subjektivní tipy na moje oblíbené bouldery:

  1. Ementál: Eidam 6A+ - jeden z nejbližších kamenů, který je plný pěkných šestek
  2. Bazén: fenomenální dvojice boulderů Pravej 7A a Levej 7A, který prověří vaší sílu i techniku
  3. Verdoňák: Za zády jasan 6B+ - kromě toho, že máte za zády jasan, je to nádherná linka
  4. Radiátor: Mistr kříže 7B+ - jak název napovídá, užijete si v boulderu nějaké to křížení, ale stojí za to, stejně jako celý tenhle kámen
  5. Velký střecháč: Nízký traverz 7A – tady můžete prověřit svojí vytrvalost téměř celoročně, Velký střecháč je totiž fakt velký a tak se tam dá lézt za kdejakého počasí

Vybavení

Měkčí boulderové lezky, magnézium a samozřejmě průvodce

TIP na závěr

Pro milovníky dobrého jídla doporučujeme návštěvu Ekofarmy Bošina, kde kromě masa najdete také produkty z kozího, ovčího mléka nebo domácí mošty.